Luchthaven in Bali heropend ondanks vulkaanalarm

Vanwege de dreigende vulkaanuitbarsting zitten duizenden toeristen vast op Bali. Nu kon de situatie ontspannen: de internationale luchthaven is weer open. Het gevaar blijft. wegen des drohenden vulkanausbruchs gilt immer noch die höchste alarmstufe. Vanwege de dreigende vulkaanuitbarsting geldt het hoogste alarmniveau nog steeds.

Na twee en een halve dagen vluchtverbod wegens een dreigende vulkaanuitbarsting, is de internationale luchthaven van het Indonesische vakantie-eiland Bali heropend. De operatie werd op woensdag (29.11.) Hervat. Om 15.00 lokale tijd (8 klok MEZ), zei een woordvoerder van de luchthaven.Vanwege het gevaar van de vulkaan Mount Agung in het oosten van het eiland sinds maandag (27 november) zijn alle vluchten geannuleerd. Rode waakzaamheid is nog steeds rond de berg.

Duizenden vakantiegangers konden het eiland niet verlaten. Momenteel verblijven er meer dan 5000 Duitse toeristen op Bali. De heropening van de luchthaven zou de situatie op de luchthaven kunnen verlichten.Oorspronkelijk hadden de autoriteiten aangekondigd dat de luchthaven tot donderdag gesloten zou zijn. In het bijzonder werd gevreesd dat vulkanische as de motoren van passagiersvliegtuigen zou beschadigen.Rond de meer dan 3000 meter hoge vulkaan blijft het hoogste alarmniveau gelden. Het gebied werd tot een beperkt gebied uitgeroepen binnen een straal van tien kilometer. Ongeveer 100.000 inwoners werd gevraagd om in veiligheid te komen. Tot nu toe hebben echter slechts ongeveer 30.000 onderdak gezocht in opvangcentra. Velen willen het gebied niet verlaten omdat ze bang zijn voor diefstal en plunderingen.Boven de vulkaan, op woensdag, was er nog steeds een enorme rookwolk van meer dan drie kilometer hoog, steeds kleinere uitbarstingen. Of er echt een enorme uitbraak zal zijn, weet nog niemand. Al in het midden van september hadden vele signalen een aanwijzing gegeven voor een dreigende grote uitbarsting. Maar toen verliep de situatie in eerste instantie weer.De Gunung Agung (Wonderful Mountain), zoals het in de nationale taal wordt genoemd, is voor het laatst in 1963 en 1964 uitgebarsten. In die tijd werden meer dan 1.100 mensen gedood. Het eiland natie van Indonesië, met meer dan 250 miljoen inwoners, is gelegen aan de Pacifische Ring van Vuur. Op het gebied verschillende platen van de aardkorst samenkomen, zijn er vaak aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Indonesië heeft ongeveer 130 actieve vulkanen.Encyclopedia BritannicaSmithsonian Instituut Mount AgungReisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Mogelijk gemaakt door Blogger.