Bloeddruk, roken, alcohol's grootste plagen van de mensheid

Negen miljoen doden in 2010 door hypertensie, drie miljoen door overgewicht - een groot rapport is de grootste bedreiging voor de gezondheid.

Negen miljoen doden in 2010 door hoge bloeddruk, drie miljoen door overgewicht - een uitgebreid rapport vertegenwoordigt de grootste gezondheidsbedreigingen

Tien jaar na het eerste rapport in deze vorm werd het nieuwe onderzoek gepresenteerd in Londen en gepubliceerd door The Lancet Magazine. 486 auteurs uit 50 landen deden mee. Gegevens uit 187 landen werden onderzocht. Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is hierbij betrokken.Overgewicht van de afgelopen tien jaar is volgens de statistieken een groot probleem geworden. Terwijl het nog steeds 10e was in 1990, staat het nu op de 6e plaats van de wereld. Meer dan 3 miljoen doden in 2010 waren te wijten aan een te hoge Body Measurement Index (BMI). De situatie is daarom bijzonder problematisch in Australië en Latijns-Amerika. In Zuid-Azië blijft schadelijke luchtverontreiniging een van de grootste risico's.Er is aanzienlijke vooruitgang geboekt met de gemiddelde levensverwachting van pasgeborenen: deze is met 11,1 jaar sinds 1970 toegenomen tot 67,5 jaar bij mannen. Er was zelfs een toename van vrouwen van 12,1 naar 73,3 jaar. De hoogste levensverwachting in de wereld had in 2010, vrouwen in Japan met 85,9 jaar en mannen in IJsland met 80 jaar. Voor Duitsland, 82,8 jaar voor vrouwen en 77,5 jaar voor mannensterfgevallen bij kinderen jonger dan 5 jaar zijn genoemd naar 2010 in de statistieken. Zijn gedaald met 60 procent door de wereldberoemde normen sinds 1970. Maar de onderzoekers vonden ook dat er meer jongeren en volwassenen van middelbare leeftijd sterven aan ziekten en letsel. De langere levensverwachting brengt ook een langere levensduur met ziekten met hen. Een nadere blik op de landen toont aan dat, volgens de experts, de grote kloof in de levensverwachting tussen rijke en arme regio's nog steeds dezelfde is als 40 jaar geleden.Ziekten liepen ook sterk uiteen in ziektes Regio's van de wereld sterk, zei Majid Ezzati van Imperial College London, die aan het rapport heeft gewerkt. "Over het algemeen zien we echter een toenemende belasting van risicofactoren die leiden tot chronische ziekten bij volwassenen, zoals kanker, hartproblemen en diabetes. Tegelijkertijd neemt de druk af als gevolg van de risico's die verbonden zijn aan infectieziekten bij kinderen. "Armoedegerelateerde gezondheidsproblemen zijn op de meeste plaatsen gevallen, zoals Azië en Latijns-Amerika, en bevinden zich in sub-Sahara Afrika maar de grootste zorg is."Het goede nieuws is dat we veel kunnen doen om gezondheidsrisico's te verminderen," zei Ezzati, eraan toevoegend dat in de strijd tegen hoge bloeddruk het zoutgehalte van voedsel verlaagd moet worden en toegang tot voedsel vers fruit en groenten worden verbeterd. Ondervoeding is de afgelopen tien jaar minder geworden. Maar in Afrika is dit nog steeds een groot probleem.

Mogelijk gemaakt door Blogger.