Internetverslaving: een op de tien adolescenten loopt risico

Wanneer wordt een natuurlijke rage voor online media een problematische internetverslaving? Veel bezorgde ouders, van wie kinderen urenlang op de computer zitten, stellen zich ook deze vraag. Een Europawijd onderzoek geeft nieuwe inzichten. online-rollenspiel Online role-playing games en sociale netwerken boeien veel jonge mensen.

Wanneer wordt een natuurlijke rage voor online media een problematische internetverslaving? Veel bezorgde ouders, van wie kinderen urenlang op de computer zitten, stellen zich ook deze vraag. Een Europawijd onderzoek geeft nieuwe inzichten.Bijna een op de tien jongeren in Duitsland gebruikt het internet te intensief en op een problematische manier. Eén procent van de jonge Duitsers is zelfs verslaafd aan internet. Dit blijkt uit een EU-onderzoek naar internetgedrag van 14- tot 17-jarigen in zeven staten, dat werd gepresenteerd door de universiteit van Mainz en het staatsmediatiekcentrum Rijnland-Palts in Berlijn. Als internetverslaafden classificeren de onderzoekers jongeren die een constante drang voelen om te surfen, meer en meer tijd op het net door te brengen en andere hobby's en contacten te verwaarlozen.Jonge mensen in Duitsland en IJsland doen het nog steeds goed in vergelijking, terwijl hun leeftijdsgenoten in Spanje, Roemenië en Polen in het bijzonder getroffen zijn. Meer dan 13.000 studenten werden geïnterviewd voor de representatieve studie, ook in Nederland en Griekenland. Over het algemeen is 1,2 procent van de adolescenten in de onderzochte landen verslaafd aan internet, bijna 13 procent loopt risico."Het is indrukwekkend hoe divers en creatief internet door jonge mensen in Europa wordt gebruikt," zei Michael Dreier van de polikliniek Gamesverslaving aan de universiteit van Mainz. Tegelijkertijd is het zorgwekkend dat zoveel jongeren problematisch of zelfs afhankelijk gedrag vertoonden. Internetverslaving komt daarom vooral voor bij zware gebruikers van sociale netwerken en online computerspellen. De getroffenen waren slechter op school en minder bekwaam in het omgaan met andere mensen. is schrikbarend hoog op iets minder dan vier procent, het aandeel van degenen die een riskante gokgedrag online toonde, voegde psycholoog Kai Müller.Na het grootste deel van de studenten ondervraagd in het schrijven van een vragenlijst, de onderzoekers interviewden in een tweede stap, een totaal van 124 jongeren die werden beschouwd als verslaafd aan het internet. Ze vonden verschillende vormen van Internet verslaving. Een aantal van de betrokkenen zijn overmatig online en "gevangen" er quasi omdat ze in het echte leven ook gepest en verlegen of chronisch vervelen. Je hoeft niet overhaast wat weg van de computer te doen. "Deze jongens lijken slechtere resultaten," zei Dreier.Meer kansen om zich te ontdoen van de verslaving, mensen die actief zijn zowel online als offline te hebben, evenals die op zoek naar een buitensporig online gebruiksfase uiteindelijk zelfs trek de stekker van de computer.Klik hier om te studerenwanneer doet internet verslaving?


De limiet van regelmatig gebruik tot afhankelijkheid is ook vloeiend in internetverslaving - er is geen eenvoudige vuistregel. Officieel is internetverslaving geen ziekte op zich. Psychologen diagnosticeren ze op basis van een hele reeks criteria waarvan de specificaties vergelijkbaar zijn met die van andere verslavingen. Ze beschouwen mensen die verslaafd zijn aan internet, die een oncontroleerbare behoefte aan de online wereld voelen en meer en meer tijd op internet doorbrengen. Ze vechten met ontwenningsverschijnselen als er geen internettoegang mogelijk is. Bezorgde jonge mensen verminderen hun online tijd niet, ook al verzamelen ze slechte cijfers. Andere interesses zoals hobby's of vriendschappen gaan verloren.
Mogelijk gemaakt door Blogger.