Jam wordt duurder

Zoete smaak met een bittere nasmaak: jam wordt duurder. Na de suiker zijn de prijzen voor fruit geëxplodeerd. De jam makers spreken van een dramatische ontwikkeling: extreem weer, slechte oogst, schaarse aanvoer.

Zoete smaak met een bittere nasmaak: jam wordt duurder. Na de suiker zijn de prijzen voor fruit geëxplodeerd. De jamfabrikanten hebben het over een dramatische ontwikkeling: extreem weer, slechte oogst, schaarse aanvoer.Jam wordt steeds duurder. Vanwege de hoge suiker - en fruitprijzen, maken marktleiders in jam, Schwartau en Zentis in de herfst prijsverhogingen bekend. Na ernstige misoogsten door extreme weersomstandigheden wereldwijd zijn de inkoopprijzen voor fruit tot historische waarden gestegen, meldde de in Aken gevestigde fabrikant Zentis vrijdag (5 augustus). Het effect wordt versterkt door exploderende suikerprijzen."We verwachten een prijsstijging tussen de 12 en 15 procent", zei Zentis CEO Karl-Heinz Johnen. De fruitprijzen zijn deels zo hoog dat Zentis tot dusver slechts tweederde van zijn behoeften aan inkoop heeft gedekt. "We weigerden de prijzen te accepteren," zei Johnen. Het bedrijf zal achtereenvolgens beslissen over verdere aankopen.Het fruit is gemiddeld 20 procent duurder dan vorig jaar. Late vorst, regen en hagel tijdens de bloei en extreme droogte in de lente zouden leiden tot massale misoogsten. "Dat heeft geleid tot een situatie die we nog nooit in onze bedrijfsgeschiedenis hebben meegemaakt", zei Johnen. De opbrengst van aardbeien, abrikozen en kersen was tot 50 procent gekelderd. Maar de inkoopprijzen voor aardbeien, de belangrijkste jamfruit, zijn met 70 procent gestegen.


Schwartau in Bad Schwartau in Sleeswijk-Holstein sprak ook van "dramatische ontwikkelingen in de gehele fruit - en grondstoffensector". Het dreigt een verder tekort als gevolg van de groeiende vraag naar fruit, vooral in de Aziatische regio. Ondanks de ongunstige marktsituatie, had het bedrijf vrijwel aan zijn behoeften voldaan: "We reageerden al vroeg en konden aan de behoeften voldoen, maar tegen een hogere prijs, voor zover mogelijk", zei de CEO, Markus Lenke. Schwartau kondigde prijsstijgingen van maximaal tien procent aan.Zentis produceert jam van 60 procent van het gekochte fruit en 40 procent fruitpreparaten voor de zuivel - en bakkerijindustrie. Aangezien Duitsland is gespecialiseerd in fruit op de markt voor verse producten, Zentis gekocht naar eigen zeggen het grootste deel van haar diepvriesproducten in Oost-Europa.Volgens het huidige gebrek aan Aken producent zal impuls geven aan land beschikbaar te verhogen voor de teelt te geven. Voor dit doel zal het offeren van de coöperaties te helpen bij de financiering van zaad en diepvriezers, Zentis aangekondigd. "Als de prijzen weer dalen, zullen we uiteraard doorgeven aan de aan de consument."

Mogelijk gemaakt door Blogger.