Ondanks kanker: zwanger door getransplanteerd weefsel

Een vrouw heeft kanker en kan eierstokweefsel vóór de behandeling bevriezen. Nu is ze een gelukkige moeder: de drie maanden oude Maximiliaan is een klein wonder van de geneeskunde. erst Eerste geboorte van opnieuw getransplanteerd eierstokweefsel: Caroline Welz en Lars Held met haar zoon Maximilian. (

Een vrouw heeft kanker en kan worden bevroren voordat haar eierstokweefsel wordt behandeld.) Nu is ze een gelukkige moeder: de drie maanden oude Maximiliaan is een klein wonder van geneeskunde.Voor de eerste keer ooit werd een kind geboren in Duitsland wiens moeder was verwijderd van een behandeling tegen kanker en later opnieuw geïmplanteerd. Volgens het team van de gynaecologen uit Dresden, Erlangen en Bonn, werd de vrouw natuurlijk zwanger nadat ze haar lymfekanker had overleefd. De kleine Maximiliaan werd al in oktober 2011 geboren met een keizersnede.Voor chemotherapie en bestraling van de patiënt afkomstig waren uit het eierstokweefsel en bevroren, als directeur van de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Ziekenhuis Dresden, aldus professor Wolfgang Distler. "Het gebruik van samples we waren ook in staat om 's werelds eerste keer dat de eicel die hebben geleid tot de zwangerschap alleen kan komen van de Retransplantat aan te tonen." Tot nu toe werden 15 baby's geboren na een dergelijke behandeling, volgens Distler wereld - maar zonder een dergelijk bewijs.De bijna drie maanden oude Maximiliaan lacht tevreden op de schoot van zijn moeder Caroline in Radebeul bij Dresden. "Hij is een kind van keuze", zei de 33-jarige. In 2003 had ze de diagnose Hodgkin-lymfoom, een agressieve vorm van lymfoïde klierkanker.


Toen de ziekte na chemotherapie terugkeerde, spoorde de familie haar aan om eierstokweefsel te beveiligen. "Eerst en vooral was het belangrijk voor mij om beter te worden," zei ze. Vandaag is ze blij dat ze zich laat overtuigen. "Weefsels en eicellen werden verwijderd uit de eierstokken, ingevroren en opgeslagen," verklaarde Distler. Na verdere chemotherapie en stamceltransplantatie werd de patiënt als genezen beschouwd en in 2010 werd ze opnieuw opgenomen met weefsel dat vijf jaar eerder was verwijderd, dichtbij de oude eierstok aan de rechterkant van het bekken. "Het was belangrijk dat de hertransplantatie binnen het bereik van de eileider was, zodat hij onbevruchte eitjes kon nemen."Met de hulp van hormoontherapie werd gevormd uit het weefsel een goed functionerende eierstok 2011, de patiënt zwanger was.experts kunnen niet uitsluiten dat in dergelijke processen en kankercellen worden gedeporteerd. Echter, wanneer Hodgkin lymfoom dit is zeer onwaarschijnlijk. "in voorgaande gevallen wereldwijd dusver zijn beschreven geen recidieven," zegt Distler. Routinematig een weefselmonster in het laboratorium volgens de gynaecoloog toch geanalyseerd op tumorcellen.De wetenschappelijk nieuwe methode was lange tijd besproken, zei de Erlangen-specialist professor Matthias W. Beckmann. "Bevalling is het enige dat vrouwen de kans geeft om hormonen te produceren, en de andere."Distler en zijn collega's willen het bewustzijn van artsen vergroten. "Oncologen moeten vrouwen met tumoren die worden geconfronteerd met bestraling of chemotherapie informeren over deze optie," zei hij. Het doel is ook om de behandeling door de zorgverzekeraars te financieren. "Omdat het een vergelijkbaar succes is als de eerste reageerbuisbaby."

Mogelijk gemaakt door Blogger.