Vriendschappen en relaties zijn vaak onevenwichtig

Iedereen heeft zo'n vriend: de doener. Hij plant, organiseert en heeft alles onder controle. Op de lange duur kan het behoorlijk stressvol zijn om constant de leiding te hebben. Maar de maker-rol heeft ook positieve kanten.

Idealiter zijn relaties perfect in balans. In werkelijkheid is dit anders: vaak is het altijd degene die het initiatief neemt, plant en organiseert. Soms wordt het vervelend dat je uit deze ego-alles-val wilt komen. Maar hoe werkt het?Janina Westphal neemt graag het heft in eigen handen. De blogger uit Hannover, die op oh-wunderbar. de over haar leven als moeder van drie kinderen schrijft, beschrijft zichzelf als de schepper in haar relatie. Ik ben vaak ongeduldig en heb een goed idee van hoe ik iets het beste kan doen. Voordat ze ontevreden is over de organisatie, geeft ze er de voorkeur aan om het zelf te doen.Net als Westphal behoren veel mensen tot de makers, zegt de Berlijnse psycholoog Wolfgang Krüger. Ik heb het allemaal in mijn handen en ik vind het vaak een voordeel om uit te leggen waarom sommige mensen in relaties altijd het actieve deel zijn.


Hij waarschuwt er ook voor dat dergelijke rollen worden gecementeerd. Als de actieve, bijvoorbeeld om gezondheids - of professionele redenen, zijn eerdere rol niet meer kan vervullen, ziet de terughoudendheid vaak een kans. En misschien is de actieve persoon blij om zichzelf te laten afdrijven. Dus, Westphal geniet ook in sommige vriendschappen, zit ertussenin. Mijn beste vriend is ook een doener, ze lijkt erg op mij karakter. We hebben allebei een heel duidelijke ideeën en daardoor vaak schakelen rollen.Een dergelijke evenwichtige vriendschap is zeldzaam als Janosch Schobin uitgelegd. De socioloog van de Universiteit van Kassel onderzoekt het onderwerp vriendschappen en heeft geconstateerd dat vriendschappen bijna nooit consistent zijn. Vrienden creëren hiërarchieën onder hun vrienden die het niet altijd met elkaar eens zijn. Het probleem is de zogenaamde vriendschapsparadox: de gemiddelde persoon is bevriend met mensen die meer vrienden hebben dan zij. Dit fenomeen doet zich voor omdat er een kleine groep populaire mensen is met veel vrienden. En als je elke dag drie, vier oproepen of aanbiedingen van vrienden krijgt, neem je aan het eind van de dag zelf niet de kans en neem je het initiatief.Is het een teken van populariteit om de anderen gemakkelijk te maken? Niet alleen, zegt Shobin. Vaak zijn er heel praktische redenen waarom men voor alles zorgt. Te veel koks bederven de pap. Strategisch gezien is een van de organisatoren een stuk beter.Janina Westphal is niet ontevreden over de verdeling die ze meer maakt. Ze koos het zelf. Vooral in hun partnerschap is dit snel vastgesteld en hebben ze samen een gezonde basis gevonden. Als ik ooit meer initiatief van mijn man wil, zeg ik dat.Als de actieve speler winst maakt, is een onbalans ook niet negatief, zegt Krüger. In alle opzichten is er een innerlijke balans: misschien krijg je een balans door de herkenning of andere positieve eigenschappen van je partner of vriend.oh-wunderbar. de

Mogelijk gemaakt door Blogger.