Analyse: IT-top: glorie en ellende van het Duitse IT-beleid

bundeskanzleri Duitse bondskanselier Angela Merkel op de nationale IT-top in Hamburg.

Over het gebrek aan aandacht van het beleid, het achtste Nationaal IT Summit in Hamburgbondskanselier Angela Merkel kon niet klagen. (CDU), had zes federale ministers op sleeptouw om in de Hanzestad op de IT-locatie Duitsland om te adviseren en een demonstratie met de minuut "excellence projecten made in Germany".echter, de glans in de Hamburg kamer van Koophandel duidelijk gemaakt op hetzelfde moment de ellende van de Duitse IT-beleid. Toen de zwart-rode regering in december 2013 werd gevormd, werd de teleurstelling van de IT-industrie niet bepaald door een sterke "internetminister", maar drie.


Alexander Dobrindt (CSU) is niet alleen de controversiële voor vervoersprojecten Tol, maar ook voor de «digitale infrastructuur». Vice-kanselier Sigmar Gabriel (SPD) stelt als Minister van Economische Zaken belangrijke randvoorwaarden voor de telecommunicatie-industrie en probeert de laatste tijd in het debat over de suprematie van de internetgigant Google te profileren. En minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) zal zorg dragen voor de aspecten van veiligheid en privacy in de netten."Deze niet-hiërarchische samenstelling van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Verkeer ministerie kan systemische Trek moeilijk in concert", is de Review door Stefan Heumann en Sebastian Rieger van de Stiftung Neue Verantwortung, een niet-partijgebonden denktank in Berlijn. "De belangen van de deels concurrerende ministeries zijn te verschillend", schrijven ze in een gastbijdrage van de "Süddeutsche Zeitung".


Op de top verdedigde minister Gabriel de ingewikkelde constructie. Zaken zoals digitalisering raakten op veel gebieden en dus op verschillende ministeries. De wens om alleenonderzoeker te zijn heeft niets met de realiteit te maken en schendt ook de grondwet.Het is belangrijker dat het beleid "consistent" is, dat wil zeggen dat tegenstrijdigheden zo volledig mogelijk worden geëlimineerd. Bovendien mag het delen van verantwoordelijkheid niet leiden tot verlies van snelheid. Overigens is Duitsland niet zo slecht. In dit verband verwees Gabriel naar het monitoringverslag Digital Economy 2014. Duitsland kon een goede vijfde plaats behouden in de 15-landenvergelijking.In de statistieken over breedbandinfrastructuur heeft Duitsland echter al lange tijd geen topposities. Tien zijn afgedaald. In het gerenommeerde 'State of the Internet'-rapport van het Amerikaanse internetbedrijf Akamai bijvoorbeeld, scoort Duitsland slechts 27e in termen van gemiddelde datasnelheid, zelfs achter landen als Roemenië en Rusland.Het breedband-leiderschapstrio zal naar verwachting uit Azië komen: Zuid-Korea, Japan en Hong Kong lopen voorop. Op de plaatsen 4 en 5 liggen naburige staten van de Bondsrepubliek Duitsland en Duitsland ver voor op de Duitsers.Niet alleen de relatief slechte infrastructuur in Duitsland kan een handicap blijken te zijn. Dieter Kempf, voorzitter van de branchevereniging Bitkom, aan herinnerd dat in Duitsland in het verleden hele industrie, zoals consumentenelektronica of fabrikanten van mobiele telefoons was geschorst door de concurrentie uit het buitenland.In de klassieke industriële gebieden, waar u kunt nog steeds was niet voldoende voorbereid op de digitalisering, zal het gaan om het, "de tweede helft om te winnen."website voor iT-topPM economische zakenrapport State of the Internet

Mogelijk gemaakt door Blogger.