Computerwetenschapsstudenten moeten kunnen communiceren

Vooroordelen over computerwetenschappers zien er ongeveer zo uit: dit zijn computer-geeks die de hele dag thuis zitten, die alleen maar virtuele vrienden hebben en vreemde computers binnendringen. Deze stereotypen hebben weinig te maken met de realiteit. frauen sind im informatik-studium immer noch eine minderheit. die uni bremen bietet nun den ersten informatik-studiengang speziell für das weibliche geschlecht an. (bild: gentsch/dpa/tmn) Vrouwen zijn nog steeds een minderheid in informatica-studies. De universiteit van Bremen biedt nu het eerste programma voor computerwetenschappen aan specifiek voor het vrouwelijke geslacht. (Foto: Gentsch / dpa / tmn)

Vooroordelen over computerwetenschappers zien er ongeveer zo uit: Dit zijn computer-geeks die de hele dag thuis zitten, die alleen maar virtuele vrienden hebben en vreemde computers binnendringen. Deze stereotypen hebben weinig met de realiteit te maken."We hebben de eenzame jager niet nodig", zegt professor computerwetenschapper Uwe Baumgarten van de Technische Universiteit van München. Ze geven het ook. Maar in de regel moeten computerwetenschappers in een team kunnen werken: werk samen met niet-gespecialiseerde collega's als ze iets aan hen kunnen uitleggen.Als je geïnteresseerd bent in informatica, heb je geen voorkennis nodig. De beginners moeten echter verstand hebben van wiskunde. "Wiskunde is een basisinstrument", zegt de professor. Dit geldt vooral voor het eerste semester. Het tijdschema omvat waarschijnlijkheidsrekening en statistieken. De studenten leren ook hoe hun computer is opgebouwd en welke besturingssystemen er zijn.Aan de Technische Universiteit van München moeten studenten ook een semester doorbrengen op een toepassingsgebied zoals geneeskunde of economie. Dit verwijst naar afdelingen waar de computerwetenschappers na hun afstuderen kunnen werken.Studenten informatica moeten een 40-urige werkweek verwachten. Sommige buffelen zelfs nog langer. "Velen moeten aan het begin werken", zegt Baumgarten. De 24-jarige student Stefan maakte ook deze ervaringen: "Je wordt vrij snel in het koude water geworpen en je moet toekijken hoe je in de stof komt."In latere semesters, maar het zal beter zijn.Op het einde, computer wetenschappers hebben een zeer goede kans op een baan." De vraag is er, "zegt Baumgarten. Computer land na hun studie in verschillende gebieden." We zien onszelf als interdisciplinaire technologie. "Sommige afgestudeerden gaan in onderzoek en werk op de universiteit.Maar vooral bedrijven zijn op zoek naar informatici." Elk bedrijf moet in principe computer die voorzien "voor de IT-infrastructuur, zegt Ellen Walther Klaus, CEO van het initiatief "MINT het creëren van de toekomst". Computer zorgen voor een optimale logistieke oplossing en zorgen over met leveranciers op een nauwkeurige levering, zodat er geen lagers nodig zijn.Pact voor vrouwen in MINT Careersvrouwen in de minderheid


nog studeert informatica meer mannen dan vrouwen. het aandeel vrouwen aan de Technische Universiteit van München, volgens de computer science professor Uwe Baumgarten slechts één keer tussen de 10 en 20 procent. Om bijvoorbeeld meer vrouwen aan te trekken, biedt de universiteit van Bremen sinds 2000 een specifiek opleidingsprogramma voor vrouwen aan: zonder mannen kunnen afgestudeerden van middelbare scholen computerwetenschappen studeren en hun bachelordiploma behalen.
Mogelijk gemaakt door Blogger.