Expert geeft tips tegen rosacea

In het koude seizoen hebben velen buiten rode wangen. Bij sommigen blijft de blos echter bestaan, omdat deze teruggaat naar een chronische dermatitis. Als u getroffen bent, moet u uw levensstijl aanpassen. Anders blijft de ziekte zich ontwikkelen. dr. sylke schneider-burrus ist leiterin des zentrums für dermatochirurgie in der havelklinik der artemed gruppe in berlin. dr. Sylke Schneider-Burrus is hoofd van het Center for Dermatosurgery in de Havel Clinic van de Artemed Group in Berlijn.

Het begint meestal onschuldig, met een paar rode vlekken op het gezicht. Op een gegeven moment blijft de blos rond de neus hangen. Tegen die tijd is de diagnose vaak: rosacea.Rosacea is een veel voorkomende ziekte, zegt Sylke Schneider-Burrus, hoofdarts van het Centrum voor Veneuze en Dermatologische Chirurgie bij Havelklinik Berlin. Het verklaart waar de ziekte vandaan komt, wat mensen kunnen doen en waarom de dronkenschap niet noodzakelijkerwijs een teken is van te veel alcoholgebruik, omdat rosacea een ontsteking van de huid is.


Het is chronisch - dat wil zeggen, het verdwijnt niet na een tijd opnieuw. Beïnvloed zijn de wangen, neus, kin of voorhoofd. Het begint meestal met voorbijgaande roodheid, zegt Schneider-Burrus. Op een gegeven moment blijft de huid rood, plus papels en puisten. Voor de leek lijkt dit soms op acne. De klassieke acne-periode is voorbij als mensen het krijgen. Rosacea begint meestal tussen de 30 en 40 jaar.Hoewel de ziekte vaak een tweede stadium blijft bij vrouwen, ontwikkelen mannen soms een rhinophyma - in de volksmond de dronkenschap. De talgklieren op de neus vermenigvuldigen zich, wat resulteert in de vorming van extra weefsel.Als u wilt voorkomen dat een beginnende rosacea vordert, moet u naar de dermatoloog gaan. Hij herkent al snel of het de chronische ziekte is. Theoretisch zijn er veel redenen voor rode vlekken op het gezicht, zegt Schneider-Burrus. Daarom is de diagnose belangrijk. De arts schrijft dan meestal een crème voor die antibiotica en ontstekingsremmers bevat die langdurig moeten worden gebruikt, maar belangrijker is echter om zich aan te passen aan uw eigen levensstijl, benadrukt de expert: Het belangrijkste is bescherming tegen zonlicht. De getroffenen moeten het hele jaar door zonnefilter met SPF 50 gebruiken en mogen hun gezicht nooit blootstellen aan direct zonlicht. Het is ook belangrijk om erachter te komen waardoor Rosacea erger wordt. Voor velen is het alcohol, omdat het de vaten wijd maakt, zodat het gezicht nog meer bloed bevat. Vaak reageren patiënten ook op pittig voedsel en zeer hete of zeer koude dranken.Wat de blos op je gezicht ook is, je moet zeker weglaten, zegt Schneider-Burrus. Dit is net zo belangrijk als een consistente medicamenteuze behandeling.Bij mannen met rhinophyma is ook een cosmetische correctie mogelijk. De arts verwijdert het overtollige weefsel met een laser of scalpel. Je brengt de neus terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Omdat dit vaak medisch noodzakelijk is, betalen de zorgverzekeraars er vaak voor.Hoe precies rosacea zich ontwikkelt, is nog niet duidelijk. Een genetische aanleg wordt vermoed. De ziekte wordt waarschijnlijk echter versterkt door, onder andere, ultraviolette straling. Als u uw gezicht consequent tegen de zon beschermt, kan dit de ontwikkeling van rosacea voorkomen.

Mogelijk gemaakt door Blogger.