Fitness & gezondheid: Hoe Crossfit circuittraining verwent

30.03.2018 De Crossfit-makers hebben de stoffige circuittraining opnieuw uitgevonden. Voor de weddenschap en voor luide muziek zijn de gymnastiek - en krachttraining bijna spectaculair. Maar de fitness-recordjacht brengt risico's met zich mee. gewichte gehören zum crossfit dazu. es geht auch darum, die eigenen grenzen immer wieder auszutesten. gewichten zijn onderdeel van de Crossfit. Het gaat ook over het steeds opnieuw testen van je limieten.

Coach Gemma maakt onmiskenbare bewegingen om me weg te rijden van mijn waterfles, omdat er nu geen pauze is. Pauze is slechts 15 minuten bij de Crossfit-work-out van vandaag. Dat is genoeg.Dan is het 15 minuten aan sequenties met hoge intensiteit: roeien, push-ups en squats, elk afwisselend 60 seconden. Daarnaast brult techno muziek uit de luidsprekers van de voormalige autoreparatiewerkplaats.Crossfit is niets meer dan een soort cirkeltraining - het frame is echter compleet anders. In plaats van de sportschool train je in de doos. In de regel komt een kleine groep van maximaal 15 personen samen en voert een bepaald programma samen uit onder de ogen van een coach.De cursussen van een uur beginnen met korte warming-upoefeningen, waarna het programma wordt besproken. De oefenreeksen zijn samengesteld uit gymnastiek, krachttraining en oefeningen met eigen gewicht en worden op tijd uitgeoefend. Crossfit is niet alleen fitness, Crossfit is ook een wedstrijddiscipline. Zelfs wereldkampioenschappen zijn er.


Fotogalerij Hoe Crossfit de circuittraining leert gewichte gehören zum crossfit dazu. es geht auch darum, die eigenen grenzen immer wieder auszutesten. wie crossfit das zirkeltraining aufmotzt” von marie von der tann vom 14. märz 2018: nichts für blutige anfänger: wer beim crossfit mithalten will, sollte sportliche vorerfahrung mitbringen. mit der kettlebell das letzte aus sich rauholen: in lars runnes in seinem studio in berlin.

Prof. Lars Donath van de sportuniversiteit in Keulen weet de reden voor het enthousiasme: Crossfit is zeer competitief, dus de sportwetenschapper. Dit komt overeen met de tijdgeest. Mensen willen met elkaar concurreren.Niemand ontkent dat de oefeningen wel passen. De Crossfit-beweging moet echter keer op keer tot twee punten van kritiek onder ogen zien: volgens critici is het risico op letsel hoog, niet in de laatste plaats omdat de concurrentie elkaar aanmoedigt om te overheersen. En: de trainers zijn vaak onvoldoende getraind.Ook Prof. Donath ziet het programma nogal kritisch: De oefeningen zijn zeer complex. De coach zou dit toezicht houden zeer goed en ondersteuning. Voldoende technische kennis is niet vereist door de licentiegever. De licentie mag niet verwerven, die het maken van een tweedaagse cursus en daarna op het niveau 1 certificaat van het moederbedrijf in Santa Cruz (USA) heeftLars Runne van Crossfit Centrum in Berlijn op de andere hand houdt. Wie is overwerkt, uiteraard kan een pauze nemen op elk moment. Maar: luide muziek, training in de groep, gebaren van teamplayers zoals wederzijdse vingerzetting - men kan zich voorstellen dat zwakte moeilijk te tonen is. Zelfs als ze geen fysieke beperkingen hebben, zou Runne het programma niet aanbevelen als een beginnerssport. Kortom, een enigszins geavanceerde opleidingsstatus is gunstig.Ook sportarts prof. Bernd Wolfarth van de Charité in Berlijn benadrukte: Crossfit is geen beginnende sport, het animeert ook te veel voor de hoge intensiteit. Het is uiterst belangrijk om de oefeningen technisch schoon te maken. Want net op het moment dat de kracht afneemt, verhoogt u ook het risico op letsel. In termen van recreatieve en recreatieve sporten beveelt hij maximaal een derde Crossfit-eenheid per week twee derde van de eenheden een matige duurtraining aan.Wolfarth ziet Crossfit-negatief niet per se, omdat: het motiveert. Ook prof. Donath uit Keulen geeft toe: het programma is veelzijdig en gevarieerd. Iedereen die fit, mentaal getraind en plezier heeft, vindt het niet erg. In elk geval is plezier de sleutel tot succes in de sport.

Mogelijk gemaakt door Blogger.