Meer dan een miljard mensen hebben hoge bloeddruk

Het verlagen van de hoge bloeddruk wordt beschouwd als een effectief middel om het risico op een beroerte en een hartaanval te verminderen. Dit slaagt in armere landen veel erger dan in rijk. di Het aantal mensen met hoge bloeddruk is de afgelopen 40 jaar bijna verdubbeld.

Het aantal mensen met hoge bloeddruk is de afgelopen 40 jaar bijna verdubbeld. In 2015 hadden meer dan 1,1 miljard mensen een hoge bloeddruk, meldt een team van internationale wetenschappers in het tijdschrift Lancet.De toename wordt verklaard door de bevolkingsgroei en het groeiend aantal ouderen. Opvallend zijn regionale verschuivingen: de gemiddelde bloeddrukniveaus zijn de afgelopen decennia aanzienlijk gedaald in de geïndustrialiseerde landen van de westerse wereld en de Aziatisch-Pacifische regio, zoals in Duitsland, Australië, Zweden en Japan. In armere landen zijn ze daarentegen aanzienlijk toegenomen, bijvoorbeeld in veel landen in Zuid-Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara.Het aandeel hoge bloeddrukpatiënten in de bevolking is het meest gedaald in de rijke landen. De wetenschappers onder leiding van Majid Ezzati van Imperial College London (VK) hadden 1479 studies geëvalueerd uit de jaren 1975 tot 2015, inclusief hypertensiegegevens. De studie toonde ook aan dat mannen in de meeste landen van de wereld in 2015 een hogere bloeddruk hebben dan vrouwen.


Hoge bloeddruk is niet langer een ziekte van overvloed - zoals het was in 1975 - maar is nu een ernstig probleem met betrekking tot armoede, legt Ezzati uit. Waarom de bloeddruk is gestegen, vooral in armere landen, weten de onderzoekers niet zeker. Ze gaan ervan uit dat een algehele betere gezondheid en betere voeding met meer groenten en fruit in de rijkere landen op zijn minst de trend verklaart. Bovendien wordt hoge bloeddruk vaker herkend en behandeld met medicatie.Ondervoeding door kinderen kan een belangrijke rol spelen in armere landen: er zijn steeds meer aanwijzingen dat slechte voeding in de eerste levensjaren het risico op hoge bloeddruk op latere leeftijd verhoogt, en dat kan verklaren waarom Het groeiende probleem in de armere landen, aldus Ezzati.


wordt beschouwd als een risicofactor voor een hartaanval en een beroerte. Andere vitale organen, zoals nieren en ogen, kunnen ook worden beschadigd door permanent verhoogde bloeddruk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) resulteerde hoge bloeddruk in 2010 in ongeveer 9,4 miljoen doden wereldwijd. Risicofactoren zijn overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, een ongezond, zout dieet, verhoogde alcoholinname en stress. De bloeddruk stijgt met de leeftijd.In Duitsland is de bloeddruk de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, blijkt uit gegevens van het Robert Koch Institute (RKI), vooral bij vrouwen. Dit toont onder andere een evaluatie van gegevens uit de jaren 2008 tot 2011. Als één reden stelt de RKI dat de limiet voor één behandeling is verlaagd - van 160 mmHG tot 140 mmHg systolische bloeddruk. Het geeft de maximale druk aan als het hart samentrekt en het bloed in de bloedsomloop dwingt. Ook heeft een steeds gezondere levensstijl waarschijnlijk bijgedragen, zo gaat het verder.

Mogelijk gemaakt door Blogger.