Van de gigantische automaat tot de kleine Gameboy

Van de gigantische automaat tot de kleine gameboy: Andreas Lange wil profiteren van de game-nostalgie met zijn computergamemuseum in Berlijn. Hij speelt zichzelf zelden. sonderscha Speciale show over de nieuwe Tomb Raider-versie: Lara Croft mag natuurlijk niet ontbreken in het Computer Games Museum in Berlijn.

Van de gigantische automaat tot de kleine gameboy: Andreas Lange wil profiteren van de game-nostalgie met zijn computergamesmuseum in Berlijn. Hij speelt zichzelf zelden.Andreas Lange is niet echt een hardcore gamer. Niemand die de nachten doordringt met computerspellen zoals World of Warcraft of Counter Strike. Niettemin kent hij ze allemaal, de Super Marios, Lara Crofts of Max Paynes van de digitale wereld. De 45-jarige heeft ongeveer 2000 spellen geprobeerd, natuurlijk professioneel. Lange is directeur van het Computer Games Museum in Berlijn, de grootste verzameling in zijn soort ter wereld. Lange en zijn collega's hebben ongeveer 300 stukken verzameld voor de permanente tentoonstelling, van de Magnavox Odyssey, de eerste thuisconsole van 1972 tot naar de moderne Xbox. Duizenden games, applicaties en tijdschriften worden opgeslagen in de kelder van het Karl-Marx-Allee-gebouw. Lange is trots op elk object. Hij heeft tenslotte een groot deel zelf verzameld, bij verzamelaars, in technische winkels of op de rommelmarkt. "Ik heb veel een koopje geslagen," herinnert hij zichMet een speciale show op de actiegame Tomb Raider hij wil bezoekers van zijn museum te trekken -. Op tijd voor de nieuwe versie van het spel dat (op dinsdag 5 maart ) verschijnt. Een model van de heldin Lara Croft torent met zijn dunne, bruine haar over de museumdirecteur. "Lara is een van de meest opwindende personages in de wereld van games", zegt hij en kijkt haar bijna eerbiedig aan. "Ze spreekt met geëmancipeerde vrouwen en inspireert tegelijkertijd mannelijke fantasieën."

Een pure "plaats van aanbidding voor freaks" moet niet zijn museum zijn, zegt Lange, eerder een "culturele site voor alle generaties". Over het algemeen praten de regisseur en curator over zijn Gameboys - en Atari-consoles zoals Picasso-schetsen of Rubens-gravures. Er is sprake van "culturele revolutie" en "doorbraken" wordt genoemd. "De uitvinding van de computer spel was vergelijkbaar zo belangrijk als de drukpers," zegt hij zelfssoberder uiting Guenter Kolodziej, woordvoerder van de culturele administratie Berlijn, over de Spelen Museum. "Ons sociale leven wordt steeds meer bepaald door de computer" zegt hij. "Sinds het is net zo nuttig als de tijd om dit belangrijke aspect en een museum te waarderen."De politiek zorgde in 2011 voor startfinanciering voor de heropening van het museum en het privémuseum zal geen reguliere ondersteuning krijgen.Na de opening in 1997 werd de permanente tentoonstelling in 2000 gesloten. Het plein was toen gewoon te klein In 2011 werd het museum heropend met publieke steun in het district Friedrichshain, waar inmiddels ongeveer 140.000 bezoekers zijn gekomen, zoals Lange trots voorspelt.En zijn passie voor 'Computer Space' grijpt hem een ​​beetje. Het groene monster uit de vroege jaren 70 was een van de eerste commerciële fruitautomaten, nu staat het midden in het museum. "Goede games zullen hun doel zelfs decennia later dienen", zegt Lange, terwijl hij een paar UFO's uit de lucht trekt op het flikkerende zwart-wit scherm met gerichte joystickbewegingen. "U vergeet alles om u heen."Service:Uren: elke dag (behalve dinsdagen) van 10:00 tot 20:00

Mogelijk gemaakt door Blogger.