Wetenschap: zonder wiskunde is dit niet

Of het nu chemici, natuurkundigen of biologen zijn: in hun studies leren beginnende wetenschappers niet alleen de grijze theorie. U past ze onmiddellijk in het laboratorium toe. Alle onderwerpen hebben één ding gemeen: het basishulpmiddel is wiskunde. wer naturwissenschaften studiert, der sollte ein teamplayer sein: denn man steht oft mit anderen zusammen im labor. (bild: schmidt/dpa/tmn) Degenen die wetenschap studeren, moeten een teamspeler zijn, omdat je vaak met anderen in het lab staat. (Foto: Schmidt / dpa / tmn)

Of het nu chemici, natuurkundigen of biologen zijn: in het begin leren opkomende wetenschappers niet alleen de grijze theorie. U past ze onmiddellijk in het laboratorium toe. Eén ding hebben alle onderwerpen gemeen: het basisinstrument is wiskunde.Als je bijvoorbeeld scheikunde wilt studeren, is wiskunde absoluut noodzakelijk, zegt studieadviseur Hans-Jürgen Bär van de Technische Universität Darmstadt. Eerstejaars studenten krijgen een chemieschommeling in de eerste paar semesters. Tegelijkertijd neemt het niveau in de colleges snel toe.Parallel aan de theorieën worden de studenten stapsgewijs voorgesteld aan het laboratoriumwerk. Als je hier wilt slagen, moet je genieten van praktisch werk. En hij zou een teamspeler moeten zijn. Omdat het lab werkt samen met minstens één collega.De eisen in de studie van de fysica lijken veel op elkaar. Degenen die geïnteresseerd zijn moeten in staat zijn om logisch te denken zijn en graag lastige problemen op te lossen.Ook op het schema van de natuurkunde studenten zijn veel wiskunde cursussen. Dit geldt met name in de eerste helft van de bacheloropleiding is. Dit is voor veel studenten een "culture shock", zegt Laeri.Echter, de studie van de natuurkunde is niet alleen pure theorie. Gedurende de studies, de studenten volledig stages. Ze voeren experimenten uit in kleine groepen die steeds veeleisender worden.Degenen die geïnteresseerd zijn in de natuurwetenschappen, kunnen natuurlijk ook biologie studeren. Dit is een onderwerp met toekomstpotentieel, zegt Heribert Warzecha, studente biologie biologie aan de TU Darmstadt. Maar zelfs deze studie is moeilijk. De studenten moeten zich ervan bewust zijn dat scheikunde, natuurkunde en wiskunde een grote rol spelen in zowel het vak als de bio.In de eerste vier semesters is het onderzoek relatief breed en geschoold. Vanaf het vijfde semester hebben studenten de mogelijkheid om prioriteiten te stellen. Net als in de andere wetenschappen zitten biologiestudenten vaak in het laboratorium.Degenen die de uitdagende wetenschapsopleiding onder de knie hebben, vinden relatief gemakkelijk een baan. "De chemische industrie is booming in Duitsland", zegt Ellen Walther-Klaus, Managing Director van het Duitse bedrijfsinitiatief "Creating the MINT Future". Verzekeringsmaatschappijen en banken nemen ook wetenschappers aan. Daar waardeert men hun vermogen om analytisch te denken, zegt Walther-Klaus. Ze zijn immers goed in wiskunde.Uitvalpercentage is een derde


Sinds het einde van de jaren negentig is het aandeel drop-outs in de wetenschap rond de 28 procent. Dit blijkt uit een studie van het universitaire informatiesysteem in Hannover. Dit is echter verdeeld in verschillende afdelingen. In de natuurkunde en scheikunde is het percentage meer dan 30 procent. In de biologie is de waarde significant lager met 15 procent.
Mogelijk gemaakt door Blogger.