Om het te laten knetteren: specerijen zorgen voor opwinding tijdens uw maaltijd

schärf Scherpte is de trend - chilipepers brengen het gewenste fluitsignaal.

Zout en peper zijn misschien genoeg voor sommigen. Wie echter zijn keuken verlaagt tot deze basisingrediënten, mist talloze smaken van over de hele wereld. Specerijen maken eten tot een feest voor de zintuigen.



De geur is "aangenaam houtachtig, aards, met frisse hints die doen denken aan galangal, en met zachte bloemige boventonen". De smaak "fijn gekruid, licht gepeperd, mild-scherp en aards, maar toch zacht". Spice-expert Bettina Matthaei beschrijft een belangrijk ingrediënt van de specerijenkeuken: kurkuma.



specerijen, naar het kookboek auteur van Hamburg "compact kunst van de natuur." Het is fascinerend, de enorme kracht ligt in het kleine zaden en plantendelen. "Kruiden maken voedsel spannend, verbeteren het plezier en gezond zijn", zegt de expert.



Voor een optimale genot spice, Matthaei raadt het mogelijk niet om specerijen te kopen en te malen vers of stamper te verpletteren. Goed gesloten, droog en donker ze moeten worden opgeslagen. Aroma blikken of potten met schroef beveelt Axel Meier, eigenaar van Shoe Beck specerijen Leipzig. Het was belangrijk de kruiden boven de kachel, waar warmte en vochtigheid hen kunnen beschadigen niet op te heffen. Beter is een plaats in de donkere kast.



Als u op zoek bent naar de wereld van kruiden in te voeren, kan durven dips of marinades op het eerste. Ze kunnen goed en lang experiment smaken, totdat het resultaat smaken. Voor een vis marinade Matthaei suggereert in haar boek "Van bitterzoete na brand focus" volgende ingrediënten voor: venkelzaad geroosterd en gemalen, gemalen kardemom zaden, wit grof gestampt peper, dille, citroenschil, ouzo en olijfolie.



Voorzichtige koks moeten met kleine hoeveelheden specerijen - een snuifje, een halve theelepel - beginnen en langzaam te verhogen dan. Wie is moedig, maar kon gewoon blokkeren 'seizoen vrolijk drauflos ", zegt Matthaei. was het belangrijk om de kruiden aantekeningen te maken. Anders is het nauwelijks mogelijk is om een ​​goed gekruid creatie gelijk lekker op de tafel een tweede keer mee te nemen.



Naast klassiekers zoals paprika, peper, nootmuskaat en kerriepoeder komt steeds vaker voor, evenals exotische in de specerijenhandel kabinetten van amateur-koks. "De vraag naar het buitengewone groeit," zegt Manuela Mahn van Fuchs Spices. Onder andere zijn er exclusieve kruiden zoals tonkaboon of kaneelbloesem.



In de tussentijd biedt de handel ook tal van kruidenmixen. Onder hen zijn nieuwe composities die de trends in etnisch koken oppikken, zegt Mahn. Deze omvatten Chimichurri, een Argentijnse barbecuespies of de oosterse Ras el Hanout, die koriander, komijn, kardemom, kaneel, rozenblaadjes, lavendelbloemen en paradijskorrels bevat. Het past goed bij vleesgerechten en couscous.



"Kruidenmixen zijn niet alleen voor lafaards," zegt Matthaei. Hoewel het opwindend zou zijn om zelf mengsels te maken, moet u de afzonderlijke ingrediënten heel goed kennen. Het voordeel van blends: voor gerechten die zelden worden gekookt, hoeft niet elke specerij afzonderlijk te worden gekocht. En wie mengsels als basis neemt, kan creatief en individueel gekruid blijven.



Het is in principe belangrijk om ervoor te zorgen dat de specerijen geen conserveermiddelen en smaakversterkers bevatten, benadrukt Meier met betrekking tot het gezondheidsaspect van kruiden. Veel kruiden - zoals marjolein, kardemom of nootmuskaat - zijn uitstekende spijsverteringshulpmiddelen. Kurkuma is ook bekend om zijn helende eigenschappen. "Kurkuma is heel gezond en het maakt het eten lekker", zegt Meier. Het toevoegen van de kruiden aan het kookwater voor rijst of aardappelen geeft ze een smakelijk gele kleur.



Literatuur: Bettina Matthaei: Van Bittersweet tot Fire Sharp - The Great Book of Spices. Collectie Rolf Heyne. 296 blz. 29.90 Euro, ISBN 978-3-89910-548-3


Afbeeldingengalerij Dus het knettert: Specerijen brengen opwinding aan de maaltijd schärf pfeffe knallig
Mogelijk gemaakt door Blogger.