ADAC dakkoffer test 2011: veilig onderweg met ski's

De wintervakantie nadert en elk jaar dezelfde stress: waar te gaan met ski's, snowboardschoenen en winterkleren? Als de kofferbak vol is, pakken velen de dakkoffer. Maar de dakbagage is niet zonder gevaar, zoals de ADAC-dakkoffer test 2011 laat zien.

De wintervakantie nadert en heeft dezelfde stress elk jaar: waar te gaan met ski's, snowboardschoenen en winterkleren? Als de kofferbak vol is, pakken velen de dakkoffer. Maar de dakbagage is niet zonder gevaar, zoals de ADAC-dakkoffer test 2011 laat zien.

Ski's mogen geen lucht in de dakkoffers voor de auto hebben. "Anders kunnen ze wat moeite doen tijdens een noodstop en mogelijk doorbreken aan de voorkant", legt Jürgen Bente van de Duitse Verkeersveiligheidsraad (DVR) uit. De beste manier voor automobilisten die ski's in de pits willen vervoeren, was om ervoor te zorgen dat speciale ski-steunen zijn geïntegreerd wanneer ze worden gekocht. In dozen zonder extra lussen kunnen ze ook het opstartprobleem oplossen met een dikke winterjas die de vrije opslagruimte vooraan plaatst.De ski's helemaal naar voren duwen is niet altijd mogelijk, omdat sommige vakken vooraan staan moet niet te zwaar zijn. Als de auto groot genoeg is, maar het over het algemeen het veiligst is om de lange sportuitrusting in het binnenland te vervoeren, wordt Bente aanbevolen. Niet elke dakkoffer is geschikt voor skivervoer, zo bleek uit de ADAC dakkoffer test 2011. De sportuitrusting kon niet alleen de voorkant breken, crashte tijdens de crashtest sommige dozen zelfs volledig van het dak. De prijs is niet altijd een indicatie van kwaliteit: hoewel de duurste doos voor 540 euro van de beste wordt gesneden. Op de tweede plaats belandde echter een van de goedkopere modellen voor 240 euro."Trunk full, then everything upwards" - dat is wat automobilisten niet moeten verleiden vanwege het grote volume van dergelijke luidsprekers, waarschuwde Bente. Omdat voor het dak geen zware voorwerpen geschikt waren. De eenvoudigste manier was om lichte dingen zoals kleding of kleinigheden op te bergen.De vuistregel voor het luid laden van een dakkoffer: "zwaarder naar beneden, lichter omhoog". Want hoe hoger het zwaartepunt van de auto, hoe slechter het was voor zijn rijgedrag. "Dat geldt vooral in bochten", voegde Bente eraan toe. Daarom is in de handleiding van de auto en een maximale dakbelasting is gespecificeerd. "Dit heeft niets te maken met het feit dat het dak zou instorten, maar alleen het feit dat veel massa heeft aan de bovenkant een negatieve invloed op het rijgedrag."

Mogelijk gemaakt door Blogger.